Viljelyspalsta kesäksi?

Moni meistä unelmoi omasta maasta nostetuista kesän perunoista, juuri poimituista makeista tomaateista tai vaikkapa laajasta yrttivalikoimasta, jolla maustaa kaikki ruoat. Tämä on kuitenkin monelle vain kaukainen unelma, varsinkin nykyaikana kaupungeissa eläville ihmisille. Monelta löytyy parveke, jossa osan viljelys-unelmistaan voi toteuttaa, mutta monelta ei löydy sitäkään. Sisäisen viherpeukalonsa saa kuitenkin kaivettua esille vuokraamalla viljelyspalstan kesän ajaksi. Se hauska harrastus itselle, sekä koko perheelle. Varsinkin lapset nauttivat, kun pääsevät mukaan kasvatuksen prosessiin ja heitä voi motivoida vielä lisää hankkimalla heille sopivat vaatteet https://kidsbrandstore.fi/, sekä muut varusteet.

Perehdymme tässä artikkelissa siihen, kuinka oman viljelyspalstan saa käyttöön, mistä sellaisen löytää, ja mitä tulee ottaa huomioon omaa palstaa hankkiessa.

Mistä vuokrata tai ostaa oma viljelyspalsta?

Viljelyspalstojen suosio kasvaa vuosi vuodelta enemmän ja tämän vuoksi uusia palstoja avataan joka kesä. Palstojen vuokraamisen ja käytännön asiat hoitaa yleensä kaupunki, mutta myös jotkin yhdistykset ja yksityiset tahot saattavat vuokrata tai myydä omia viljelyspalstojaan.

Tietoa oman alueen palstoista löytää helpoiten etsimällä tietoa netistä. Yleensä samalla alueella on useita tarjoajia, joten kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta ennen palstan hankintaa. Eri tarjoajien välillä voi olla suuriakin eroja hinnoissa, sekä palstojen koossa. Varsinkin itselle sopivan palstan koko on hyvä olla tiedossa jo etukäteen.

Viljelyspalstojen vuokraajat huolehtivat tavallisesti paikan perusasioista, kuten kasteluveden saatavuudesta, sekä yleisten alueiden kunnossapidosta.

Mitä huomioida?

Palstaa valitessa on hyvä ottaa huomioon muutamia asioita ja omia tarpeita. Ensiksi on hyvä selvittää, kuinka pitkälle ajalle palstan vuokraus on mahdollista jatkaa, sekä onko sitä mahdollista ostaa omaksi joko heti, tai ajan kuluessa. Mikäli ei ole aiempaa kokemusta viljelystä, suosittelemme kokeilemaan ensin palstan vuokrausta, ainakin yhdeksi kesäksi. Näin sinulle selviää, onko viljely todella itselle mieluisaa puuhaa.

Jossakin vaiheessa saatat haluta ostaa koko palstan pysyvästi itselle ja tämä voikin olla järkevää, varsinkin jos olet istuttanut siihen joitakin monivuotisia kasveja tai kasviksia.

Palstan etäisyys omasta kodista on myös tärkeä seikka, sillä sen on oltava itselle helposti tavoitettavissa. Jos palsta on kovin pitkällä, saattaa sen asianmukainen hoito jäädä vähälle tämän vuoksi.

Mitä viljellä?

Vain mielikuvitus on rajana, kun puhutaan siitä, mitä omalla palstalla voi viljellä. Käytännössä kaikkea, mitä voit viljellä kesäisin Suomessa, on mahdollista kasvattaa omalla palstalla. Vinkkejä kasvatukseen löytyy netistä kasapäin. Toki viljeltäviä lajikkeita valittaessa tulee miettiä, mitä itse haluaa palstaltaan saada. Monet viljelevät perinteisiä vihanneksia, juureksia ja yrttejä, kuten perunaa, porkkanaa, tomaattia, kesäkurpitsaa, tilliä ja monia muita.

Monet taas haluavat viljellä kasveja, kuten erilaisia kukkia, joilla piristää omaa kotia kesäaikaan.

Jokainen siis päättää itse, mitä haluaa palstallaan kasvattaa, ottaen huomioon tietysti muutamat rajoitukset, kuten palstan koon.

Viljelyspalsta on loistava tapa lisätä omavaraisuutta, sekä saada mukavaa puuhaa kesän ajaksi. Moni kokeilee palstaa yhden kesän, jonka jälkeen he palaavat takaisin viljelemään yhä uudestaan. Palstan hoito voi olla tapa rentoutua ja viettää rauhallista omaa aikaa yksin, tai sitten se voi olla koko perheen yhteinen mukava harrastus.