Paras pukeutuminen maanviljelyssä

 

Työpaikalla asianmukainen pukeutuminen helpottaa työntekoa ja suojaa tapaturman sattuessa. Näin on myös maanviljelyssä: 10 tai jopa 12-tuntiset työpäivät, kosteus ja lika sekä epätasainen maasto vaativat työasulta ja erityisesti jalkineilta paljon.

Arkipäivän kävelykengät kuten esimerkiksi Vagabond -merkkiset kengät on syytä jättää suosiolla siisteihin sisätöihin.

Varaudu pahimpaan

Maanviljely on voimaa ja kestävyyttä vaativa ammatti. Maanviljelijä joutuu usein nostelemaan ja siirtelemään painavia esineitä. Ammattilaisen kengissä on hyvä olla kärkisuojus, joka voi olla valmistettu esimerkiksi muovista tai teräksestä. Suojus suojaa varpaita ja jalkaterää putoavilta esineiltä ja esimerkiksi maatilan eläinten painavilta askelilta.

Mukavuutta ja suojaa

Pitkät työpäivät vaativat kengältä maksimaalista mukavuutta. Kengän on hyvä tukea jalkaa kunnolla nilkasta asti ja sisäpohjan tulisi olla mukautettu pitkiin aikoihin jaloilla ilman istumataukoja. Usein maanviljelijä joutuu olemaan jaloillaan tauotta pitkiäkin aikoja, jopa tunteja. Tällaiseen työskentelyyn esimerkiksi maastokengät tarjoavat tarpeeksi korkealuokkaista mukavuutta. Optimaalisessa tilanteessa kengät ovat niin hyvät, että työpäivän jälkeen et tunne viettäneesi koko päivää jaloillasi.

Kenkien tehtävänä on suojata jalkoja niin kosteudelta, kuumuudelta kuin maaston vaihteluiltakin. Kumisaappaat ovat monen valinta peltotöihin, mutta ne eivät välttämättä ole työhön paras jalkine. Vaikka pitkävartinen kenkä suojaa myös nilkkoja ja sääriä, on kumisaapas usein kömpelö ja epämukava jalkine, joka ei hengitä ja joka lähtee helposti jalasta jumittuessaan koloihin tai juurien alle maastossa. Valitse sen sijaan toiset, nilkan yli ulottuvat kengät tai saappaat, tai aseta kumisaappaisiin jalkaa tukeva pohjallinen.

Materiaaleja, jotka sopivat kosteisiin ja likaisiin olosuhteisiin ovat kumin lisäksi esimerkiksi nahka, mutta tämä on usein melko painavaa jalassa. Kevyempää mutta yhtä kestävää materiaalia ovat synteettiset materiaalit, jotka ovat monille tuttuja esimerkiksi urheilukengistä. Valitettavasti edullisimmat kengät eivät aina ole kaikkein ergonomisimmat tai kestävimmät, joten parempi valinta on hankkia laadukkaammat ja hinnakkaammat kengät, jotka kestävät kerralla pidemmän aikaa.

Kengän pohjan materiaalit

Kengän ulkopohja on yleensä valmistettu yhdestä näistä kolmesta materiaalista: kumista, lämpömuovattavasta polyuretaanista tai tavallisesta polyuretaanista. Kumi on erinomainen vaihtoehto töihin, joissa kengän pohjalta vaaditaan pitävyyttä. Kumipohja tarjoaa maksimaalista pitävyyttä niin kosteissa kuin kuivissakin ympäristöissä.

Lämpömuovattava polyuretaani on yleisesti ottaen kumia kevyempää ja on suunniteltu kestämään erilaisia kemikaaleja, öljyjä ja hankausta. Kestävänä materiaalina lämpömuovattava polyuretaani ei halkea helposti. Tavallinen polyuretaani on erittäin kevyttä, joustavaa ja maksimaalisen mukavuuden tarjoavaa materiaalia.