Suomessa viljeltävät pelto- ja puutarhakasvit

 

Suomessa viljellään paljon muutakin kuin viljaa ja sokerijuurikasta. Monissa puutarhoissa viljellään erilaisia kasviksia, juureksia sekä hedelmiä omaan käyttöön ja isommilla tiloilla tuotetaan hyödykkeitä myyntiin asti. Suomen kasvukaudella ehtii kasvamaan monenlaisia pelto- ja puutarhakasveja sekä marjoja ja hedelmiä.

Peltokasveista suosituin on ehdottomasti peruna ruokakulttuurimme jalusta. Perunaa viljellään kotipuutarhoissa ja palstoilla koko maassa. Varhaisperunat ovat kesän ensimmäisiä perunoita ja niiden sesonki on parhaimmillaan juhannuksen tienoilla. Muita Suomessa viljeltäviä peltokasveja ovat herneet ja pavut.

Erilaisia puutarhakasveja viljellään Suomessa valtavasti. Eniten viljellään erilaisia juureksia, joista yleisimmät ovat lanttu, punajuuri ja porkkana. Muita viljeltäviä puutarhakasveja ovat esimerkiksi kaalikasvit, sipulikasvit, salaattikasvit sekä yrtit. Maustevihanneksia eli yrttejä viljellään Suomessa ympärivuotisesti kasvihuoneissa, kun taas lämpimään aikaan niitä viljellään myös avomaalla. Suomalaisten kolme suosituinta yrttiä ovat tilli, persilja sekä basilika.

Suomessa on luonnonvaraisten marjojen lisäksi myös paljon viljeltäviä marjoja, kuten puutarhamansikka ja –vadelma sekä herukat ja karviaismarjat. Alkukesän ehdotonta aatelia ovat mansikat. Ensimmäiset mansikat kypsyvät jo juhannuksen tienoilla, mutta mansikoiden pääsato korjataan heinäkuussa. Herukoita ovat puna-, musta-, viher- ja valkoherukat, joita käytetään pääosin mehuihin sekä tuore- ja pakastemarjoina. Myös kotimaisten viinien valmistus pohjautuu pääasiassa herukoihin.

Suomessa viljellään myös paljon erilaisia hedelmiä, joista suosituin on omena. Omenoita on useita eri kesä-, syys-, ja talvilajikkeita ja niitä viljellään suurimmaksi osaksi Ahvenanmaalla. Muita kotimaassa viljeltäviä hedelmiä ovat päärynä, luumu, kirsikka ja kriikuna. Toistaiseksi niiden kaupallinen viljely on vielä vähäistä Suomessa, joten pääosin niitä kasvatetaan omaan käyttöön.

morningtime-lite