Syötävä kaupunki

Kaupunkiviljelijän opas – löydä syötävä kaupunki! Vinkkejä ja inspiraatiota kaupunkiviljelyyn

kaupunkiviljelyfillari

Inspiroivaa kaupunkiviljelykirjallisuutta

| 0 comments

Kaupunkiviljelijän oppaan julkistamiseen on vielä vähän aikaa. Emme enää millään malttaisi odottaa! Huhut kertovat, että Suomessa julkaistaan muitakin kaupunkiviljelykirjoja keväällä, mutta siitä lisää ehkä myöhemmin.

Sillä aikaa haluaisin esitellä muutaman minua enemmän tai vähemmän inspiroineen kirjan. Suomalaiset eivät aikaisemmin ole kaupunkiviljelystä kirjoittaneet, mutta ainakin yksi käännetty kirja on aiheesta olemassa. Maailmalla ja erityisesti USA:ssa on kirjoitettu  monenlaisia kirjoja kaupunkiviljelystä: niin käytännöllisiä oppaita kuin kirjoja, joissa kerrotaan erilaisista kaupunkiviljely- ja uudenlaisen ruuantuotannon projekteista.

The Essential Urban Farmer

Kaupunkiviljelyoppaiden ykkönen on ehdottomasti The Essential Urban Farmer (Novella Carpenter, Willow Rosenthaler 2012), joka muistuttaa ulkonäöltään puhelinluetteloa. Novella Carpenter pyöritti pihallaan kaupunkimaatilaa, ja kokemusta kaupunkiviljelyn käytännöistä löytyy. Kirjasta löytyy niin tarkat ohjeet kanan teurastamiseen kuin viljelylaatikon rakentamiseenkin. Valokuvia kirjassa ei ole, mutta teknisistä piirroksista selviävät monen prosessin vaiheet.

Kenelle: Ihmiselle, joka harkitsee omakotitalopihan muuttamista omavaraiseksi kaupunkimaatilaksi.

Citypuutarhat

Citypuutarhat (Lena Israelsson, 2007) on muutaman vuoden ikäinen ruotsalainen teos, joka on käännetty suomeksi. Kirjassa on paljon hyvää tietoa puutarhanhoidosta, mutta sen lähestymistapa kaupunkiviljelyyn on ehkä omaan makuuni hieman tätimäinen. Kirjasta huomaa myös, että 2007 pohjoismainen kaupunkiviljelyliikehdintä ei ollut vielä lähtenyt käyntiin, joten pääpaino on parveke- ja siirtolapuutarhaviljelyssä. Kirjassa on myös paljon asiaa koristekasveista.

Kenelle: Siirtolapuutarhamökin hankkineelle.

The Dirty Life

The Dirty Life: A Memoir on Farming, Food and Love (Kirstin Kimball ) on hurmaava romaani, joka kertoo nuoren parin yrityksestä perustaa CSA-maatila, jossa käytetään ainoastaan hevostyövoimaa peltotöissä. Sain tämän kirjan lahjaksi eräältä amerikkalaiselta ruoka-aktivistilta, kun Herttoniemen ruokaosuuskuntaa perustettiin. Kirja on hyvin ja mukaansatempaavasti kirjoitettu, ja ilmeisesti Kirstinin ja hänen miehensä osuusmaatila on edelleen toiminnassa. Jokaiselle, joka kirjan luettuaan alkaa haaveilla kauniin/salskean luomuviljelijän löytämisestä ja maatilan perustamisesta suositellaan tutustumista luomutilan arkeen vaikkapa talkoillen!

Kenelle: Luomuviljelijän ammatista haaveilevalle.

Radical Gardening

Radical Gardening: Politics, Idealism and Rebellion in the Garden (George McKay, 2011) valottaa kaikenlaisen puutarhahoidon historiaa yhteiskunnallisesta perspektiivistä. Miksi puutarhahoito on pohjimmiltaan yhteiskunnallisesti radikaalia, jopa vallankumouksellista toimintaa?

Kenelle: Älykköviljelijälle, tai jos porkkanat eivät tunnu riittävän kaupunkiviljelyn motivaatioksi.

My Garden, My City and Me

My Garden, My City, and Me: Rooftop Adventures in the Wilds of London (Helen Babbs, 2010) on Helen Babbsin omaelämänkerrallinen teos pienen kattoviljelmän perustamisesta Lontoossa. Kirjassa seurataan vuodenaikojen vaihteluita ja kerrotaan miten eri kasvit menestyivät, hiukan luontopäiväkirjanomaiseen tyyliin. Lontoo näyttäytyy kirjassa ekosysteeminä, jota asuttavat monenlaiset eläimet ja kasvit.

Kenelle: Runotytölle, joka haluaa kaupunkiviljelijäksi.

My Green City

My Green City: Back to Nature with Attitude and Style (toim. R. Klanten, S. Ehmann, K. Bolhöfer 2011) esittelee enimmäkseen eurooppalaisia kaupunkiviljelyprojekteja ja ruuantuotantoon tai kaupunkisuunnitteluun liittyviä design-, taide- ja arkkitehtuuri-innovaatioita. Kirjan kuvat ovat kauniita, vaikka osittain sen informaatiosisältö melko vähäinen. USA:ssa on kirjoitettu monia vastaavia kirjoja, esimerkkeinä mainittakoon Breaking through Concrete ja Carrot City, jotka esittelevät erilaisia kaupunkiviljelyprojekteja USA:ssa.

Kenelle: Kahvipöytäkirjaksi kaupunkiviljelygiikille.

Helsinki Beyond Dreams

Tässä yhteydessä on myös ehdottomasti mainittava Hella Hernbergin toimittama Helsinki Beyond Dreams -kirja, joka ilmestyi viime keväänä. Kirja on hieno kunnianosoitus helsinkiläisille kaupunkiaktivisteille ja viime vuosina tehdyille projekteille, ja siinä on juttua myös kaupunkiviljelystä ja ruokaosuuskunnista.

Kenelle: Inspiraatioksi maailman muuttamiseen.

Kirjojen lisäksi viljelyinfoa voi tietenkin etsiä myös applikaatioista. Nimen omaan kaupunkiviljelyyn suunniteltua appsia ei ole tiedossa, mutta New York Times’ssa oli hyvä juttu viljelyapplikaatioista viime keväänä.

pyora

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.